Rozdziały:
Serce każdego domu
Mówi się, że najlepsze imprezy odbywają się w kuchni – z całą pewnością, ponieważ to w niej wszystko się zaczyna i kończy. W tym miejscu nie tylko przygotowujemy i spożywamy posiłki, ale również przesiadujemy rozmawiając z kimś przy stole czy przez telefon, nieustannie ją sprzątamy i często krzątamy się w niej bez celu. Kuchnia to serce każdego domu, dlatego niezwykle ważne jest, by była przestrzenią funkcjonalną i praktyczną, nie tylko służącą do gotowania.
Podzielmy kuchnię na strefy
Urządzając kuchnię, należy zwrócić szczególną uwagę na rozmieszczenie mebli i sprzętów. Najlepszym rozwiązaniem jest podział wnętrza na pięć podstawowych stref, które ułatwią nam wykonywanie wszystkich czynności. W kuchni powinniśmy wydzielić:
- strefę zapasów – lodówka i miejsca, w których przechowujemy suche produkty, warzywa i przetwory;
- strefę przechowywania – na całe wyposażenie kuchenne, zastawy, sztućce, naczynia i małe urządzenia AGD;
- strefę zmywania – miejsce, które zajmie zlewozmywak, zmywarka, kosz na śmieci oraz środki czystości;
- strefę przygotowywania posiłków – powinna być zaopatrzona w wygodny blat, roboty kuchenne i wszystkie akcesoria służące do gotowania, jak deski do krojenia, noże;
- strefę gotowania – wyposażoną w kuchenkę, piekarnik, mikrofalówkę i okap.
Uwzględnijmy trójkąt roboczy
Czy warto się trzymać zasad w kuchni? Oczywiście, że tak, ponieważ usprawnią nam ciąg wykonywanych działań. Trójkąt roboczy polega na ergonomicznym ustawieniu trzech podstawowych elementów wyposażenia kuchni: lodówki, zlewu i kuchenki. Spoglądając na kuchnię z góry, wymienione sprzęty powinny tworzyć trójkąt i być jego wierzchołkami. To właśnie między nimi najwięcej się poruszamy, a dzięki tej metodzie wszystko będziemy mieć pod ręką. Poza tym musimy również pamiętać o odpowiednim zaprojektowaniu przestrzeni między tymi urządzeniami, czyli zamontowaniu blatu roboczego.
Urządźmy kuchnię w kształcie
Wnętrze kuchni powinno być estetyczne, ale przede wszystkim funkcjonalne, dlatego ogromny wpływ ma układ mebli. Z pewnością wszystko zależy od metrażu oraz kształtu pomieszczenia. Ważne jest, by móc ująć w nim wcześniej wspomniany trójkąt roboczy. Wyróżnia się trzy główne układy:
Kuchnia w kształcie litery L | meble ułożone prostopadle, lodówkę i zlew należy umieścić przy dłuższej ścianie, natomiast kuchenkę przy krótszej, w narożniku warto zaopatrzyć się w blat roboczy i szafki wiszące, sprawdzi się w małych i większych wnętrzach. |
Kuchnia w kształcie litery U | meble ustawione wzdłuż dwóch dłuższych i jednej krótszej ściany, kuchenka i lodówka powinny być naprzeciwko siebie, narożnik będzie dobrym miejscem na zlew, idealne dla większych i przestronnych wnętrz. |
Kuchnia z wyspą | istnieją dwa praktyczne rozwiązania – na rozległej wyspie można zamontować dwa urządzenia, tj. zlewozmywak i zmywarkę lub kuchenkę albo z tego zrezygnować i przeznaczyć ją wyłącznie do spożywania posiłków, dowolność aranżacji, sprawdzi się w dużych, jak i małych przestrzeniach. |
Trójkąt roboczy najłatwiej można urządzić w układzie dwurzędowym, czyli L i U. Dzięki temu możemy podzielić wnętrze na strefy, ale również uzyskać maksimum ergonomii.
Zastanówmy się nad umeblowaniem
Projektując kuchnię, należy przemyśleć, czy chcemy skorzystać z mebli na wymiar, czy z gotowych. Meble na wymiar pozwalają na wykorzystanie całej przestrzeni, co do centymetra i dają dużą swobodę w aranżacji wnętrza. Do nas należy decyzja, ile chcemy mieć szafek pod blatowych, szafek wysokich, półek, regałów i szuflad. Istnieje także możliwość dopasowania frontów i blatów do wszystkich sprzętów AGD. Generalnie to rozwiązanie pomoże nam stworzyć kuchnię marzeń.
Jedyne, co może ograniczać to finanse, jednak jest nadzieja zmieszczenia się w określonej kwocie. W przypadku gotowych mebli i zastaw oczywiście nie ma nic złego, gdyż jesteśmy w stanie znaleźć ten oczekiwany. W większych przestrzeniach nie będzie to stanowiło żadnego problemu – niemal każdy zestaw powinien być dobry. Natomiast w małym metrażu ta opcja będzie wymagała więcej pracy, by dopasować je do rozmiarów kuchni. Jeżeli nie możemy pozwolić sobie na duży nakład finansowy, wybierzmy tę opcję.
Skorzystajmy z kilku źródeł światła
Doskonale wiemy, że oświetlenie odgrywa główną rolę w kuchni. Aby zapewnić sobie odpowiednią widoczność, skorzystajmy ze światła głównego oraz oświetlenia blatów. Pierwsze źródło zazwyczaj składa się z jednej, głównej lampy wiszącej pod sufitem lub z kilku punktów świetlnych, często zamocowanych na listwach. Równomiernie rozproszone światło oświetli całą kuchnię. Z kolei te drugie, w postaci taśm ledowych lub punktowego oświetlenia, usprawni przygotowywanie dań i zwiększy bezpieczeństwo poprawiając widoczność wszystkich sprzętów i ostrych narzędzi. A co więcej, stworzy przytulny nastrój w kuchni.
Kuchnia idealnie dopasowana do Twoich potrzeb
Powyższe zasady powinny pomóc w stworzeniu funkcjonalnej i praktycznej kuchni. Warto z nich skorzystać, ponieważ jest to połączenie przyjemnego z pożytecznym. Nie zapominajmy, że kuchnia ma być miejscem, w którym będziemy lubili przebywać. Nie jest to łatwym zadaniem, dlatego nasz profesjonalny zespół NARYSUJEMY pomoże Ci stworzyć kuchnię dostosowaną do Twoich oczekiwań i potrzeb. Realizujemy projekty na terenie Warszawy i okolic, a online w całej Polsce. Skontaktuj się i omów z nami szczegóły współpracy. Serdecznie zapraszamy!
NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA:
Na co zwrócić uwagę przy projektowaniu kuchni?
Należy zwrócić uwagę na podział wnętrza, który ułatwi wykonywanie wszystkich czynności. Podzielić kuchnię na pięć stref: strefę zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania posiłków i gotowania.
Jak zaprojektować funkcjonalną kuchnię?
Aby stworzyć funkcjonalną kuchnię, urządźmy ją według określonego kształtu L i U lub stwórzmy kuchnię z wyspą. Wybór jednego z nich pozwoli na odpowiednie rozmieszczenie mebli i sprzętów kuchennych.
Czym jest trójkąt roboczy w kuchni?
Trójkąt roboczy polega na ergonomicznym ustawieniu podstawowych elementów wyposażenia kuchni, tj. lodówki, zlewu oraz kuchenki. Wymienione sprzęty utworzą postać trójkąta, pozwalając na wykonywanie ciągu działań w obrębie kuchni.